bikers
cvijece
fisherman
jezero
peka
plaza1
plaza2
promenada1
scuba
vrgada2
Choose the best hosting by reading users web host reviews. Get the best joomla host online.


Poučna staza "Ptice Vranskog jezera"

Print
Category: Apartments Pakostane
Published Date
Written by Vlado Hits: 17025

Poučna staza "Ptice Vranskog jezera"

Malo močvarno područje površine 8,83km2 ostatak je nekadašnjeg desetorostruko većeg Vranskog blata. U 18. stoljeću na jugoistočnom dijelu jezera prokopan je kanal Prosika koji je spojio jezero s morem te omogućio isušivanje Vranskog blata, što je močvarno područje i živi svijet koji je o njemu ovisio dovelo na rub opstanka. Zbog tršćaka i poplavnih livada koji vrve raznolikošću ptičjih vrsta, područje u kojem se sada nalazite proglašeno je 1983 godine Posebnim ornitološkim rezervatom (rezervatom za ptice), a 1993. godine cijelo Vransko jezero i uski obalni pojas koji ga okružuje proglašen je Parkom prirode.

 

Trščak - živi dom

Većini Ornitološkog rezervata pokriva široki pojas guste trske. Trska raste gdje je voda plitka i teren blago nagnut. Takvi uvjeti najviše odgovaraju i velikom broju ptica koje se u trščaku gnijezde, nalaze sklonište i hranu. zbog nepristupačnosti sa kopna, s vode i iz zraka sigurne su od grabežljivaca, a u plitkoj vodi nalaze dovoljno ribica, žabica i kukaca za hranu. Kako se izmjenjuju godišnja doba tako se i trščak mijenja, ali uvijek ostaje siguran dom za ptice.

 

Zvijezde Vranskog jezera

Ako budete jako mirni i strpljivi, možda ćete imati čast upoznati zvijezde Parka prirode Vransko jezero - čaplju dangubu i malog vranca. One nisu zvijezde jer se rado vole pokazivati, naprotiv, vrlo ssu skrovite. No populacije ovih dvaju vrsta upravo tu na Vranskom jezeru važne su za opstanak ukupnih hrvatskih populacija čaplje dangube i malog vranca, što povećava odgovornost za njihovo očuvanje u Parku prirode. Može se reći, nestanu li ove vrste sa Vranskog jezera - pitanje je hoće li opstati na razini Hrvatske!

 

Putujući prstenovi

Ornitološka postaja koju vidite pravi je raj za ljubitelje ptica i istraživače kad se od kolovoza do listopada na njoj održava prstenovački kamp. U trsci se razvlaće posebne fine mreže u koje se ptice mogu lako uloviti, a da se ne ozlijede. Prstenovači potom oslobađaju pticu iz mreže i na nogu joj stavljaju lagani aluminijski prsten sa informacijom o prstenovanju na Vranskom jezeru koja će potom putovati s pticom kamo god ona krenula.

 

Plaže za ptičje putnike

Iako neiskusnom promatraču gole i sive muljevite obale izgledaju pusto i neprivlačno, one su vrlo bitno hranilište za mnoge ptice, osobito dugonoge, dugokljune i dugovrate ljubitelje plićaka, zvane ćurlini. Takova se staništa na Vranskom jezeru obično pojavljuju u kasno ljeto i ranu jesen, kad se zbog sušnih razdoblja povuče voda s poplavnih livada i iz trščaka. U isto to vrijeme traje i migracija ptica sa sjevera prema jugu gdje će provesti zimu. Time im Vransko jezero postaje jedna važna postaja za okrepu i prikupljanje energije za nastavak puta.

Copyright © 2021 Apartmani Pakoštane. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Joomla 1.7 Themes designed by Baseball Jacke