bikers
cvijece
fisherman
jezero
peka
plaza1
plaza2
promenada1
scuba
vrgada2
Choose the best hosting by reading users web host reviews. Get the best joomla host online.


Izlet na Kornate

Print
Category: Apartments Pakostane
Published Date
Written by Super User Hits: 19486

 

Gostima Apartmana Pakoštane svakako savjetujemo da posjete Kornate. Na Kornate smo išli krajem rujna. To je idealno vrijeme za izlete, jer nije previše vruće i nema prevelike gužve. Na izlet smo pošli iz Biograda, pošto u Pakoštanama nije bio dovoljan broj putnika. Prije puta popili smo kavicu na rivi i nakon toga se ukrcali na brod Neviđanku.

Nešto poslije 9,30 sati krenuli smo iz gradske luke put Kornata. Prošli smo Kumenat, Crvenu luku i Pakoštane. Otok Pašman obišli smo sa njegove južne strane, dok je otok Vrgada bio na lijevoj strani.

Uskoro ulazimo u Kornatski arhipelag. Pred nama su se ukazali mnogobrojni otoci i otočići. Zapravo Nacionalnio park Kornati zauzima površinu od oko 220 km2 i uključuje ukupno 89 otoka, otočića i hridi s priblizno 238 km obalne crte. Nigdje na Jadranu nije na tako malom prostoru toliko mnogo otoka. Dodatnu čar svemu ovome daju mnoge jedrilice koje plove ovim prostranstvom.

Slijedi plovidba Pašmanskim kanalom prema otoku Žutu uz prolazak pored najvećih ribogojilišta za uzgoj orada i brancina, te robinzonskih kuća na pojedinim otocima.


Plovimo kroz prolaz između Dugog otoka i Kornata. Na izlazu se uzdiže Lanterna velike sestrice. Kad smo prošli ovaj svjetionik izlazimo na otvoreno more i plovimo prema klifovima ili krunama, visina kojih doseže i do 80 metara, a na nekim se mjestima ove litice okomito spustaju i preko 90 metara u morske dubine, te su okrenute prema otvorenom moru. Pretpostavlja se da od tih klifova "kruna" (corona) zapravo i potječe naziv Kornati.


Najviša litica u Nacionalnom parku Kornati je visoka 82 m, dok u Parku prirode Telaščica ide čak do 161 m iznad razine mora. Monumentalni klifovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a posebnu magiju daje špilja Garmenjak. Naš kapetan je gotovo prišao špilji na jedan metar, tako da smo je mogli lijepo vidjeti. Klifovi i špilja djeluju prilično imaginarno kao da su iz filma o Harry Potteru.


Nkon ovoga vraćamo se u Kornatski arhipelag i lagano plovimo prema uvali Telaščica. Sada nam je ljubazna hostesa servirala ručak koji se sastojao od ribe kotleta i salate, a pili smo crno vino. Zaista je inpresivno objedovati na brodu uz ovaj prekrasan krajolik. Park prirode Telašćica kao jedna od najljepših i najvećih jadranskih uvala, s akvatorijem od 13 otoka i hridi, koje mu pripadaju, obuhvaća površinu od 70,5 km2. Kopneni dio Parka izuzetno je diferencirano krško područje s krškim glavicama i poljima te bujnom mediteranskom vegetacijom s preko 400 biljnih vrsta.

Pristali smo u lučici te otišli posjetiti slano jezero Mir. mnogi od nas su se kupali u jezeru. Iako je bio oblačan dan i kraj rujna jezero je bilo prilično toplo i ugodno za kupanje. Specifičnost ovog jezera je bijela slana pjena koju možete vidjeti uz obalu jezera. Prošetali smo se otokom te otišli "fotkati" klifove. Zatim smo se oko 15 sati vratili na brod.

Put do Biograda trajao je nešto duže od dva sata, tako da smo se sa ovog nezaboravnog putovanja vratili oko 17,30 sati.

 

Copyright © 2021 Apartmani Pakoštane. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Joomla 1.7 Themes designed by Baseball Jacke