bikers
cvijece
fisherman
jezero
peka
plaza1
plaza2
promenada1
scuba
vrgada2
Choose the best hosting by reading users web host reviews. Get the best joomla host online.


Biciklistička staza Vransko jezero

Ispis
Kategorija: Apartmani Mario, Pakoštane
Datum objave
Napisao/la Vlado Hitovi: 27907

 

Za sve vas goste Apartmana Pakoštane koji se volite voziti biciklom postoji idealna biciklistička staza oko Vranskog jezera. Zapravo oko jezera se protežu dvije bike staze koje se razlikuju po težini. Lakša biciklistička staza duga je 34 km, a zahtjevnija bike staza duga je 48 km. Biciklistička staza Vransko jezero dijelom je asvaltirana, no njen najveći dio je "bili put". Ovdje ćemo opisati dio staze pogodan za rekreativce, a uglavnom je asvaltirana bike staza.
Apartmani Pakoštane su od biciklističke staze Vransko jezero udaljeni oko 300 metara.
Sve vi koji ste zainteresirani (pojedinci ili grupe) za vožnju biciklističkom stazom Vransko jezero i trebate smještaj, svakako nazovite na
mob: 099/698-6017

Kada krenete od Apartmana Mario Pakoštane doći ćete do raskršća kod KRIŽA, gdje ćete se uključiti na biciklističku stazu Vransko jezero, te se uputiti prema selu Vrani. Vaša prva postaja je arheološki lokalitet CRKVINA, koji se upravo istražuje.

Put vas dalje vodi do poučne staze "Ptice vranskog jezera", koja na vrlo zanimljiv način opisuje ptice koje ovdje obitavaju.  Sada ste na području Ornitološkog rezervata i možete promatrati ptice, te obavezno ponesite dalekozor, da bi užitak bio potpun. U neposrednoj blizini mosta na kanalu mnoštvo je ribića koji ovdje svakodnevno love ribu, pošto je na tom dijelu ribolov besplatan.

Kada napustite ribiće bike staza Vransko jezero vodi v as do crkvice Sveta Nediljica. To je vrlo živopisna crkva sa prekrasnim okolišem na kojem je veliko igralište, pa ako ste voljni možete igrati nogomet. Dalje vas biciklistička staza vodi kroz mjesto Vranu do Maškovića hana, koji je izgrađen u 17. stoljeću i služio je u civilne svrhe kao svratište, odmorište. U blizini hana je arheološki lokalitet GRADINA ili stari grad Vrana, te PEĆINA. Ovo svakako trebate posjetiti, jer je od izuzetne ljepote.

Biciklistička staza Vransko jezero dalje vodi prema vidikovcu KAMENJAK koji je od Vrane udaljen 13 km. Sa vidikovca puca pogled na Kornate, Vransko jezero i Pakoštane. Pred kraj vožnje uz sjevernu obalu naići ćete na ribarsku kućicu na Živači, gdje se možete odmoriti uz jezero, na drvenim klupama, te nešto pojesti i popiti. Svakako sa sobom ponesite hranu i tekućinu, jer ćete inače ostati gladni i žedni, pošto se nemate gdje snabdjeti hranom i pićem.
Dio bike staze Vransko jezero uz istočnu obalu do Prosike je kratak i prolazi uz poluotok Babin škoj. Na Prosici je kanal koji spaja jezero i more. Lučica je uređen info centar sa sanitarnim čvorom. Ovdje je i obnovljena ribarska kućica u tradicionalnom stilu. Kad napustite Prosiku bike staza se nastavlja kroz područje maslinika i vinograda.

Posljednji dio biciklističke staze Vransko jezero prolazi pokraj Draga. To je predivan krajolik sa odmorištem sa kojeg se pruža nezaboravan pogled na Vransko jezero. Zapravo vam se čini da ste negdje na moru, a ne na jezeru. Ovdje je voda jezera izuzetno bistra i tu uglavnom dolaze ribići loviti šarane kapitalce. Kada napustite ovo odmorište svakako posjetite MK RANCH. Ovdje ćete vidjeti pravi ranch sa preljepim primjercima rasnih konja. Želite li jahati, a imate dovoljno novca, svakako si priuštite ovaj nezaboravni doživljaj. Nakon toga put vas vodi nazad do KRIŽA od koga su Apartmani Pakoštane udaljeni nekih 300 metara. Više

 

Copyright © 2021 Apartmani Pakoštane. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).